Помните ли, че на 23 март стана тежка авария, заради която

...
Помните ли, че на 23 март стана тежка авария, заради която
Коментари Харесай

След аварията в ПАВЕЦ "Чаира" властта гузно мълчи

Помните ли, че на 23 март стана тежка повреда, заради която министър председателят Кирил Петков свика изключителна конференция? Заедно с енергийния си министър Александър Николов той разгласи трагично, че при тест след ремонт в ПАВЕЦ " Чаира " е станала огромна пакост. Рискове за хората в централата и в региона няма, успокои Петков. Но призна, че поради повредата очакванията за потушаване на цените с по-евтин ток, възлагани на тази електроцентрала, са се изпарили. 

Междувременно " Капитал " разкри, че злощастната централа вече изцяло е излязла от строя, защото и последният работещ генератор там се е развалил преди дни. За тази нова " засечка " даже нямаше брифинг на властта. 

 

От онази конференция в края на март репортерите схванаха, че по време на пробно стартиране на един от елементите по време на натоварването се чул тежък екот и пробата бил спрян. Става дума за оборудване, минало преди малко през рехабилитация. Ремонтът обаче не е осъществен от производителя на оборудването - " Тошиба ", а от друга компания, изясни министър председателят Петков. И разгласи, че към този момент е пратил Министерство на вътрешните работи и ДАНС на инспекция. 

След изключителната конференция по тематиката за повредата и за бъдещето на " Чаира " настана цялостно безмълвие. Сигурно тъй като поражда доста паники и доста неуместни въпроси. Каквото и да се е случило, следствията са съществени - ще се забави стартирането на основни за националната енергийна система мощности, освен това с години. 

 

Защо централата е толкоз значима

 

Помпено-акумулаторната Водноелектрическа централа „ Чаира “ има 4 хидроагрегата " Тошиба "   -  всеки с мощ 210 мегавата в турбинен режим и 186,2 мВт в помпен режим. Това я прави най-голямата от този тип в цяла Югоизточна Европа. 

Но " Чаира " е доста повече от голям производител на електрическа енергия. Токът от нея е на ниска цена и скъп при " ценови циклони ". Освен това е без конкуренция в ролята на балансьор -  когато има остатъци на ток, тя работи на помпен режим и акумулира спомагателни количества вода, а при дефицит стартира да изпуска водата и да създава хидроелектроенергия (между язовирите " Белмекен " и " Чаира " водата се спуска по големи тръби от височина 700 м). 

Първите два елемента са в употреба от април 1995 г.  Трети и четвърти са пуснати през август 1999 г. 

Замисълът на тази огромна ПАВЕЦ е да осигури еластичност на енергийната система на денонощна база и да замества при повреди огромни мощности като Топлоелектрическа централа и АЕЦ. Голямото й преимущество е нейната изключителна оперативност - може да се пуска и стопира доста бързо.

При подобен доста огромен, доста чевръст, на ниска цена и екологичен балансьор други играчи стават ненужни - като Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и централи, свързвани с Христо Ковачки, привикнали да получават от държавата многоцифрени суми за т.нар. " леден запас " - да поддържат блокове в подготвеност вероятно да стартират да се включат и да подават ток в пикови моменти с огромен дефицит. 

Впрочем работеща на цялостна мощ ПАВЕЦ " Чаира " би сложила под въпрос и потребността за вложение на 1.5 милиарда лв. в акумулатори за предпазване на електрическа енергия - една от мегаломанските хрумвания на настоящия кабинет, която даже бе натикана в Националния проект за възобновяване и устойчивост въпреки всички неясноти към този план.

 

Ремонти без край 

 

За ремонтната стратегия на " Чаира " се знае доста малко. Тя е част от огромен план за рехабилитация на комплекса " Белмекен - Чаира – Сестримо " и ВЕЦ " Въча ", за който близо 16 млн. евро са от компанията майка НЕК, а 26.6 млн. евро са обезпечени от Международния фонд за извеждането от употреба на дребните блокове в АЕЦ " Козлодуй, като админ на средствата е Европейската банка за възобновяване и развиване. 

Ремонтът на ПАВЕЦ " Чаира " е предоставен през април 2019 година при кабинета " Борисов ". Срокът за осъществяване е 38 месеца  - т.е. юни 2022 г. В медиите се появи информация, че поради ковид и усложненията с доставките е позволено удължение. Сега, след повредата, е ясно - ПАВЕЦ-ът няма да проработи скоро на пълна мощност. Ако са правилни изказванията, че повредата в края на март е развалила неспасяемо оборудването и елементът би трябвало да се прави отначало, това значи закъснение с години. 

Договорът от 2019 година е подписан с австрийския консорциум ABB - VOITH (за сумата 13,8 млн. евро). По информация на " Капитал "  обаче действителният подизпълнител на ремонтните действия е румънската USM Resita. Защо НЕК не е упълномощила ремонта на Toshiba - производителя на помпите и елементите? С този въпрос още през февруари вътрешният министър Бойко Рашков разгласи, че е наредил инспекция в централата. 

В момента от четири елемента работи единствено един. Една от турбините се повреди предишното лято и още не работи. 

Енергийни специалисти обясниха пред „ Сега “, че възобновяване на авариралия в този момент елемент ще отнеме доста време, тъй като са наранени елементи от работното колело и лопатки на турбината. В допълнение ще бъде занимателен и ремонтът на четвъртия елемент. „ В момента приключва ремонтът и се приготвя за тествания един хидроагрегат. Като се „ отвори ” и авариралият елемент за оценка на вредите, няма да могат да се правят никакви ремонтни работи по четвъртия елемент. По този метод електроенергийната система на страната ще бъде лишена от 432 MW бързоманеврени мощности, при това точно в интервала на пролетното прииждане и снеготопене “, показват експертите. 

 

Кой ще поеме отговорност? 

 

Противно на упованията, че страната ще осветли обществото какво се случва с този значим план след повредата, настана цялостно осведомително затъмнение. „ Сега “ зададе въпроси на НЕК, към чиято конструкция е ПАВЕЦ „ Чаира “, само че и до този миг отговори няма. 

От изключителната конференция след повредата се разбра, че правителство разпорежда инспекции на възлагането и осъществяването на контракта. Експерти акцентират, че повода за повредата може да се дължи както на качеството на ремонтните действия, по този начин и на компютърната симулация, от резултатите на която е трябвало да се оразмери скоростта на деяние на затворните механизми. При всички случаи отговорност носи и актуалното управление на Министерство на енергетиката. " Още при встъпването си в служба министърът, знаейки, че има проблеми с хода и качеството на ремонтните работи, трябваше да разпореди цялостна инспекция на контракта и да дефинира собствен прокурист, който да следи под лупа ремонтните работи на обекта. Нищо от това не се случи, освен това в условия на енергийна рецесия “, разяснява Еленко Божков, някогашен член на Комисията за енергийно контролиране. 

 

Какво става с инспекциите? 

 

Краткият отговор е " нищо ". А още в началото на февруари министър Бойко Рашков разгласи, че се води дейна инспекция " по един извънредно значим за енергетиката обект - ПАВЕЦ " Чаира ". Според ръководителя на МВР най-голямата помпено-акумулаторна Водноелектрическа централа в Югоизточна Европа е била унищожавана постепенно и несъмнено " явно и най-вероятно предвид на икономическите ползи на един индивид ". Остава ДАНС и Министерство на вътрешните работи да обезпечат доказателства за тези страховити изказвания. А също и да открият кой е отговорен за повредата. Засега службите мълчат. Няма резултати и от инспекциите на отрасловото министерство, БЕХ и НЕК за  аргументите и виновните за повредата. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР